Kirjoittaja: sakuva
Kohdemaa: Korean tasavalta
Kohde: Korean demilitarisoitua vyöhykettä etelästä ja pohjoisesta
Kirjoitettu: 23.9.2013
Muokattu: 24.9.2013
Lukijoita: 4831
Toisen maailmansodan päätyttyä tunnetusti Japanin tappioon, vapautui Koreakin sen miehityksestä. Mistään valtatyhjiön muodostumisesta ei kuitenkaan ollut pelkoa, sen verran kiinnostusta vaikutusvallasta Korean niemimaalla oli niin lähellä kuin kauempanakin. Seurauksena oli sota vailla loppua. Aseleposopimus sentään saatiin aikaiseksi yli puoli vuosisataa sitten.
Korealaisille niin etelässä kuin pohjoisessakin on kuitenkin vain yksi yhtenäinen Korea. Erimielisyyttä on vain siitä, mistä ja miten sitä hallitaan.
Etelä-Korean pääkaupungista Soulista järjestetään retkiä demilitarisoidulle vyöhykkeelle Panmunjomiin, josta on muodostunut Korean kahtiajaon näyteikkuna. Matkan järjestäjänä toimii sotaveteraanijärjestö ja oppaana toimivat tietenkin kaiken kokeneet sotaveteraanit. Näin ”ainutkertaisella” vierailulla on tarkka puku- ja juomakoodi. Farkuissa ja oluelle tuoksahtavana ei ole asiaa näin arvokkaalle käynnille.
Menomatkalla luotiin kauhua kertomalla vastapuolen kauheuksista samalla korostaen omien urheutta. Tätä vahvistettiin pysähtymällä lukuisilla muistomerkeillä, jotka oli pystytetty niin sotaan osallistuneiden maiden sotilaille, sotakirjeenvaihtajille, kuin itsemurhapommittajillekin. Vastapuolen julmuutta kauhisteltiin kirvesmurhan muistomerkillä, jossa aikoinaan kaksi jenkkiupseeria sai surmansa.
Rajavyöhykkeen rajalle Imjingakiin oli rakennettu huvittelukeskus ja rajanylikatselulavat kuin muinoin Berliinin muurilla. Monet retket päättyivätkin tänne; Pohjois-Korea oli nähty, siis äkkiä takaisin turvalliseen kotiin. Tänne päättyi myös vapaa valokuvaus. Kohti rajaa sai jatkaa vain erikoisluvalla, jota ei myönnetä kaikkien maiden kansalaisille.
Suomalaiset eivät onneksi kuulu tähän joukkoon, joten meidän retkemme jatkui Panmunjomiin. Siellä raja on asfalttiin maalattu viiva, jonka poikki on rakennettu parakkeja. Näiden parakkien sisällä pääsee molemmilta puolilta ylittämään tämän ”maailman tarkimman” rajan, jota jotkut maabongarit käyttävät hyväkseen: Pohjois-Korea on paitsi nähty, myös koettu. Parakkiin oli tuotu eteläkorealainen sotilas kädet nyrkissä ihmeteltäväksi ja kuvattavaksi. Poikaparka näytti kuitenkin enemmän pelokkaalta kuin pelottavalta. Ulkona valokuvaaminen oli kielletty
Seuraavaksi retkeläiset asetettiin parijonoon peruskoulun malliin ja marssittiin pieneen, hieman sivussa olevaan pagodaan, josta ainoastaan sai kuvata rajan yli. Kiellettyjä olivat kuitenkin yli 90 mm:n teleobjektiivit. Etelän sotilaat seisoivat asennossa tuijottaen pohjoiseen, mutta pohjoisen sotilailla oli kai kahvitauko, kun eivät olleet paikallaan uhkaavasti katsomassa etelän sotilaiden silmiin.
Sotaveteraanioppaamme tulikin paljastaneeksi totuuden todetessaan, että nyt pitää lähteä, sillä sotilaat ovat seisseet jo liian kauan epämukavassa asennossa.
Tiesin totuuden kyllä jo ennestään. Muutama vuosi aiemmin Pohjois-Koreassa käydessäni olin osallistunut myös sieltä käsin Panmunjomin retkeen. Silloin pohjoisen sotilaat seisoivat asennossa ja etelän pojat kurkkivat kulman takaa ja ikkunasta pohjoispuolen vieraita.
Valokuvauksen suhteen pohjoiskorealaiset olivat sentään eteläpuolta isännöivää YK:ta joustavampia eikä muitakaan turhia koodeja ollut. Niinpä parhaat DMZ-kuvakulmat sainkin, yllättävää kyllä, rajan pohjoispuolelta.
KUVALLINEN PDF -VERSIO
http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/PANMUNJOM+-+Kauhumatkoja+turisteille.pdf
ALKUPERÄINEN KRIITTISTÄ MATKAA -BLOGI
http://sakuva.blogspot.fi/2010_02_01_archive.html
Klikkaa kuvaa nähdesi sen suurempana!
Tätä matkakertomusta ei ole vielä kommentoitu kertaakaan. Haluatko olla ensimmäinen kommentoija? Kirjoita kommenttisi alapuolelta.
Haluaisitko kommentoida tätä matkakertomusta? Kommentointi on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille, joten rekisteröidy!
→ Tilaa Matkakertomukset RSS-syötteenä.
→ Tilaa Matkailublogi RSS-syötteenä.
© 2008 - 2024 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme
0.040834903717041|1732178517.1616|1732178517.1207