Kirjoittaja: sakuva
Kohdemaa: USA (Yhdysvallat)
Kohde: Florida; Miami-Evergladesin kansallispuisto-Key West
Kirjoitettu: 24.3.2015
Muokattu: 24.3.2015
Lukijoita: 6325
Kymmenen yön Karibian risteilyyn liitimme Etelä-Floridassa pari päivää ennen ja kolme risteilyn jälkeen. Alkupäivinä päivitettiin runsaan parin vuosikymmenen takaiset Miamin ja Miami Beachin kohteet. Risteilyn jälkeen oli vuorossa aiemmin vähemmälle jäänyttä Miamin Pikku-Havannaa ja päivät Evergladesin kansallispuistossa ja Florida Keysissä Largosta Westiin.
PALUU MIAMIIN
Maahantulo ei sitten viime kerran ainakaan helpommaksi ole muuttunut. Uudet automatiikatkin vain hankaloittavat kaoottista tilannetta. Ensin jonotusta automaatille, joka lukee passin, ottaa sormenjäljet ja valokuvan antaen lopuksi valokuvallisen kuitin. Sen kanssa kilometrin jonotus perinteiseen kankeaan passintarkastukseen. Aluksi virkailija heittää automaatin antaman kuitin roskikseen, lukee passin automaattisesti ja ottaa taas sormenjäljet. Valokuvaa sen sijaan ei enää uusita. Kaikkeen tähän kuluu mielettömästi aikaa ja jonot kasvavat. Kahden tunnin maahantuloselvitys hakee vertaistaan reaalisosialismin ajalta tai muutaman vuoden takaiselta automatkalta korruptio-Ukrainaan.
Viimein selviytyminen vaatimattomaan hotelliin, jonka paras etu on sijainti Bayside-puiston kyljessä. Kun päästiin kaupungille, lopetteli aurinko paistettaan. Sitten edellisen käynnin runsaat pari vuosikymmentä sitten vasta avatusta modernista Bayside –ostoskeskuksesta oli tullut kulahtanut markkinahalli. Sen Hard Rock Cafe oli laajentunut, mutta säilyttänyt vauhdikkaan menonsa. Valitettavasti pääoven päällä silloin olleet jenkkiraudan perä ja jättiskitta olivat kadonneet. Väittivät menneen hurrikaanin mukana.
Koko toinen päivä oli aikaa Miamin Downtownin päiväkuvauksille ja sen ja Miami Beachin kuvapäivityksille.
Bayfront Park meren ja pilvenpiirtäjien välissä osoittautui myös kaupunkiluontokohteeksi; harmaaorava, valkoiibis, pitkäpyrstöturpiaaleja, kottaraisia, lokkeja, pelikaaneja ja taivaalla liiteleviä mustakondoreita.
South Beachin Ocean Driven ilme art deco -hotelleineen ja 50-luvun jenkkirautoineen ei ollut juurikaan muuttunut. Jopa sama vuoden 1955 Oldsmobile Convertible seisoi vain auton mitan edenneenä parin vuosikymmenen takaisesta parkkipaikastaan. Vain uusimmat autot olivat päivittyneet ja tässä helteessä usein katto auki. Tarkemmin kuvia tarkasteltuani huomasin monen hotellin vaihtaneen väriään ja palmujenkin kasvaneen.
Miami Beach on nimensä mukaisesti muutakin kuin art decoa. Ocean Driven ja meren välissä on kilometrien pituinen valkohiekkainen uimaranta, joka helmikuun helteessä oli täynnä auringonpalvojia.
Kohteiden kuvien tultua päivitetyiksi siirryimme illalla risteilyalus Costa Luminosalle 10 yön Karibian risteilylle.
TOINEN PALUU MIAMIIN
Costa Luminosa palasi risteilyn jälkeen lähtösatamaansa Miamiin jo 6 aikaan aamulla. Noin 2500 matkustajan ulostsekkaus ja USAn maahantulobyrokratia ei ole pikku juttu. Matkustajat jaettiin värikoodeihin sen mukaan, milloin heidän lentonsa tai varatut retkensä alkaisivat. Meillä kun ei ollut mitään varauksia, jouduimme viimeiseen, ruskeaan kastiin, jonka ulostsekkausajaksi annettiin klo 12. Runsas puolituntia päälle ja jonotus passitarkastukseen, joten maissa vasta puoli kahden aikaan. Parinkymmenen minuutin taksimatkan jälkeen olimme viimein Miami Riverin rannalla olevassa hotellissamme Little Havanan itäosassa.
MIAMI RIVERISTÄ LITTLE HAVANAAN
Jokivarsi ja varsinkin sen itärannan Jose Marti Park on lähinnä hyvinvointivaltion huonompiosaisten suosiossa. Vastarannan kalastajien harmina ja kuvaavan ilona taas on paljon pelikaaneja. Joella seilaavat muskeliveneet ja turistilaivat tutustuttivat matkustajansa suurkaupungin tähänkin puoleen.
Huoneen saatuamme lähdimme kävelemään syvemmälle Little Havanaan. Sen pääkatu on jenkkinimeltään SW 8th Street, mutta tunnetaan paremmin espanjalaisnimellään Calle Ocho. Sen vilkkain osa alkaa Cuban Memorial Boulevardilta, joka on epäonnistuneen Sikojenlahden maihinnousun muistopuisto. CIA koulutti 1960-luvun alussa Kuuban vastavallankumouksellisia maan uuden hallituksen vastaiseen taisteluun. Vallankaappausyritys keväällä 1961 päättyi kuitenkin hyökkääjien täydelliseen tappioon.
Toisinaan pikkuhavannalaiset yrittävät olla kuubalaisempia kuin kuubalaiset itse. Parturiliikkeessä esiliinoina toimivat Kuuban liput.
Vaikka kuubalaisten jälkeläisiä asuu kaikkialla Etelä-Floridassa, on heidän keskeisin alueensa juuri Miamin Little Havana. Alue on täysin espanjankielistä eikä joka paikassa edes pärjää englannilla. Illan päätteeksi nautimme illallisen kuubalaisessa ravintolassa.
MICCOSUKEET ja EVERGLADESIN KANSALLISPUISTO
Seuraavana päivänä haimme varaamamme vuokra-auton Miamin lentokentältä.
Päivän ohjelmana oli UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluva Evergladesin kansallispuisto. Puiston pohjoisen päätien (Old Tamiami Trail) varrella tarjosivat alueen alkuperäisväestöön kuuluvat miccosukeeintiaanit palveluksiaan. Eniten oli rämeveneajeluja (air boat) puiston pohjoispuolisilla vesialueilla. Kansallispuistossa niillä liikkuminen on kiellettyä. Näitä ajeluja ei pidetä luonnon kannalta suotavina. Toisaalta ne taas liittyvät alkuperäiskansan toimeentuloon. Monenlaisia käsitöitä oli myös intiaanien kojuissa kaupan. Floridan laista poiketen intiaaneilla on oikeus kasinoiden ja peliluolien pitoon. Vaikka emme ajelulle osallistuneetkaan, saimme veneasemalla mahdollisuuden keskustella alkuperäisasukkaiden kanssa.
Evergladesin laajassa kansallispuistossa kohteemme oli Shark Valley. Osallistuimme vapaaehtoisoppaan opastamalle luontokävelylle, joka kohdistui lähinnä puiston kasveihin. Mielenkiintoisin kasvikohde oli Florida Tillandsia -ilmakasvi.
Jokivartta kävellessä oli eläimistö runsasta; alligaattoreita, perhosia ja lukuisia lintuja. Haikaroita oli useita lajeja, lisäksi mm. liejukanoja, käärmekauloja, iibiksiä ja kaikkialla (Miamin keskustaa myöten) yleisiä korppikotkia. Lintuja ja muitakin eläimiä pääsi niin lähelle, että teleobjektiivi piti vaihtaa normaalipolttoväliseksi.
Tiesimme ennestään, että Yhdysvalloissa sisäänpääsyt moniin kohteisiin suljetaan jo aikaisin iltapäivällä. Nyt menetimme vielä lisätunnin, koska emme tienneet, että maassa oli aamulla siirrytty kesäaikaan.
Kohteemme Evergladesin kansallispuistossa jäi siis Shark Valleyhin, jota pidämme kuitenkin hyvänä valintana. Eri lajeja oli ennakko-odotuksia enemmän. Voi vain kuvitella, mitä kaikkea olisikaan nähnyt, jos aikaa olisi ollut enemmän. Tänne pitää vielä palata.
Yöksi ajoimme miccosukee-intiaanien hiljenneiden rämeveneasemien ja iltaansa aloittavan peliparatiisin ohi Key Largoon, josta seuraavan päivän ohjelmamme jatkuisi Key Westiin.
FLORIDA KEYS
Karibian risteilyn ja Etelä-Floridan matkamme viimeinen kohde oli Florida Keys Key Largosta Key Westiin. Majapaikkamme oli mennen tullen Ed & Ellen's Lodgings Key Largo. Pariskunnan pitämässä motellissa ei ollut aamiaismahdollisuutta, joten ajoimme lähimpään Starbucks Cafeen. Seattlelaisketju on vaikuttanut jenkkienkin kahvikulttuuriin, kun iänikuisen nescafen sijaan on nyt saatavana myös hyvää kahvia. Nykyään kunnon kahviloita on Pohjois-Amerikassakin runsaasti. Emme onneksemme viime aikoina olekaan enää törmänneet murukahveihin.
Ensimmäinen kuvaustauko tuli yllättäen ja pyytämättä, kun Snake Creekin ylittävä silta Islamoradan saarella nousi edessämme pystyyn. Seuraava pysähdys olikin sitten tietoinen valinta, Knights Keystä Little Duck Keyhin johtavan tunnetun Seven Mile Bridgen jälkimmäinen pää. Uusi ja vanha silta kulkivat rinnakkain. Tosin vanhasta sillasta oli poistettu pätkiä, joten sitä pitkin ei saarelta toiselle pääse.
Overseas Highwayn päätepiste Key West osoittautui ennakko-odotuksia suuremmaksi kaupungiksi. Kuvat kauniista puutaloista saivat uskomaan sen olevan idyllinen pikkukaupunki. Idyllinen se on suurempanakin, mutta aivan liian meluisa, varsinkin turistien kansoittama pääkatu Duval Street. Kadun varrella on paljon kauniita rakennuksia mukaan lukien kuubalaiseen kulttuuriin keskittyvän San Carlos -instituutin Casa Cuba. Instituutin perustivat 1800-luvun lopulla Kuuban itsenäisyyttä ajaneet vallankumoukselliset, mukana Kuuban kansallissankari José Martí. Instituutin omisti Kuuban valtio vallankumoukseensa saakka.
Pääkadun suuntaiset muut kadut ovatkin paljon rauhallisempia. Viereisellä Whitehead Streetillä oli paljon mielenkiintoisia kuvauskohteita, ykköstie Overseas Highwayn pääte/alku pisteen kyltti, Monroe Countyn (jonka pääkaupunki Key West on) hallintorakennus, majakkamuseo ja Ernest Hemingwayn Key Westin koti. Katu kulkee entisen mustien asuinalueen Bahama Villagen kautta. Nimensä se on saanut alunperin bahamalaista alkuperää olleista asukkaistaan. Sen tunnettu Bahama Village Market oli valitettavasti sunnuntaisulki.
Automme pysäköimme edellä mainittujen katujen poikkikadulle Eaton Streetille viimeiseen vapaaseen ruutuun ennen maksullisen alueen alkua. Myös tällä kadulla riitti kuvattavaa kauniista puutaloista art deco -elokuvateatteriin.
Kaupungin pahin turistirysä on Yhdysvaltain mantereen eteläpisteen ruma tynnyrimäinen monumentti, jolle turistit jonottivat kuvauttamaan itseään. Sen ympäristössä on osattu käyttää eteläisin -liitettä moniin kohteisiin, on Southernmost House / Hotel / Guesthouse / Restaurant / Cafe / Dessert / Beach / jne... Kaupunkia kuvastaa hyvin isäntämme Edin luonnehdinta: historical and hysterical. Kaupunki on silti ehdottomasti käynnin arvoinen ja sen parasta antia ovat edelleen kauniit puutalot.
Paluumatka Key Largoon tapahtui illan jo hämärtyessä, joten kuvaustaukojakaan ei tarvittu.
Seuraavana päivänä palautimme vuokra-auton Miamin lentokentälle ja päätimme matkamme Finnairin suoralla lennolla Helsinki-Vantaalle.
Karibian risteily & Etelä-Florida 24. 2. - 11. 3. 2015 Teksti & kuvat Sakari Niemi 2015
Floridan osuuden kuvat osoitteessa: http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/ETEL%C3%84-FLORIDA+2015/
Kuvallinen raportti pdf -muodossa: http://sakuva.kuvat.fi/kuvat/SNmatkakuvaraportteja.pdf/FLORIDAA+MIAMISTA+ETEL%C3%84%C3%84N.pdf
SNmatkakuvaajan tämänkin matkan blogeja osoitteessa: https://sakuva.wordpress.com/
Kolmen viimeisen kuvan liittäminen artikkeliin ei onnistunut useammasta yrityksestä huolimatta. Kuvat ylläolevissa linkeissä.
Klikkaa kuvaa nähdesi sen suurempana!
Tätä matkakertomusta ei ole vielä kommentoitu kertaakaan. Haluatko olla ensimmäinen kommentoija? Kirjoita kommenttisi alapuolelta.
Haluaisitko kommentoida tätä matkakertomusta? Kommentointi on sallittu vain rekisteröityneille käyttäjille, joten rekisteröidy!
→ Tilaa Matkakertomukset RSS-syötteenä.
→ Tilaa Matkailublogi RSS-syötteenä.
© 2008 - 2025 Matkailijat.net | Info | Mainosta sivuillamme
0.023742914199829|1737507444.05|1737507444.0263